A Földközi-tenger gyöngyszeme – Mallorca

Mallorca a Baleári-szigetcsoport (Islas Baleares) legnagyobb szigete. Spanyolországtól északkeletre fekszik, a Földközi-tengeren. Mallorca neve a latin insula maior („nagyobb sziget”) szó egy későbbi változatából, a Maiorica szóból származik. A sziget fővárosa, Palma de Mallorca, mely egyben a Baleári-szigetek spanyol autonóm tartomány székhelye is.

A sziget nagysága 3684 km², a DNY-i Cap de San Molától az ÉK-i Capdeperáig húzódó szakasza a legszélesebb, 100 km. A sziget legkeskenyebb része, az északi Badia d’Alcúdia és a déli Badia de Pama között húzódik, csak 50 km.
 
 
Miért is látogatják Mallorcát turisták milliói évente, és miért döntenek úgy sokan, hogy letelepednek a szigeten? Aki járt már Mallorcán annak egyértelmű a válasz:
 
  • 550 km hosszú tengerpartja van, kihalt sziklás partok váltják egymást a homokos strandokkal
  • Palma de Mallorca nyüzsgő, érdekes világa
  • Évi 300 napsütéses nap
  • Kitűnő szálláshelyek
  • Olcsó repülőjáratok   …. és a listát még folytathatnám
 
Mallorca nem egy óriási sziget, de annál változatosabb. Aki szereti a hegyvidéket, az biztosan megkedveli Mallorca Serra de Tramuntana hegyvidéket. A kirndulók, sziklamászók „paradicsoma”. Mallorca legmagasabb csúcsa a Puig Major, 1445 m magas.
 
A tengerpartot Andratx-tól Cap de Formentorig a Serra de Tramuntana sziklái szegélyezik. Csodálatos látványt nyújtanak a sziklák között megbúvó, csillogó öblök, a teraszokon fekvő falvak.
 
Északi partvidék aranysárga homokos tengerpartjáról híres (12km hosszú). Itt húzódik a sekély vizű Alcúdiai-öböl is, valamint a S’Albufera lápvidék nemzeti parkja.
 
Sziget belső része egy hatalmas síkság, álmos, mediterrán kisvárosokkal, homokkőből készült templomokkal. Gondozott gyümölcsöskertek, olajfák tarkítják a vidéket.
 
A keleti parton eldugott strandok, csodálatos sziklaalakzatok várják a nyugalmat kedvelőket.
 
Délen található Palma, a főváros, mely öbléről, kikötőjéről híres. A főváros környékén számos szép strand található, amiket már az 50-es évektől kezdve rengeteg turista látogatott.
 
Bármerre járunk a tengerpart mindenütt gyönyörű!