Mallorca legszebb strandjai - Cala Deia

Még most sem késő Mallorcára utazni, bár már közeledik a szeptember, de a hőmérséklet még mindig 30 ok körül jár a Baleári-szigeten.

Az egyik kedvenc strandom a szigeten Cala Deia, talán ezért is hagytam utoljára. Nagyon festői fekvésű, csodálatos sziklákkal körülvett kavicsos és nem kiépített partszakasz. Ennek ellenére még gyerekek számára is biztonságos itt fürödni, a víz természetesen kristálytiszta, olyannyira, hogy teljesen le lehet látni az aljára is.

Nem kell azonban arra gondolni, hogy a világtól elzárt hely, mert hétvégken eléggé zsúfolt. A hely érdekessége, hogy sziklába vájt csónakházak láthatóak a partról, ma már nem igazán használják őket.

Kétféleképpen juthatunk el Cala de Deia-ba:

  • autóval: 2 km-re fekszik Deia városától
  • gyalog: követhetjük az autóutat, de legyalogolhatunk a falu Valldemossa felőli részén fekvő Carrer Bauzától. Gyönyörű kertek, citrom- és olajfaligetek mellett vezet az utunk, kb. 35 perc alatt lehet leérni a strandra.

Fent a sziklákon egy helyes kis étterem is található, ahol természetesen nagy választék van halételekből és mallorcai specialitásokból.

Étterem fent a bal felső sarokban

Ha már erre járunk, érdemes meglátogatni Deiat, a hangulatos kisvárost is, ami nagyon sok költőnek, művésznek adott otthont régen és most is. Az első katalán költő és festő Santiago Rusinyol is itt élt, majd őt követte Anais Nin író, William Waldren amerikai földrajztudós és Laura Riding amerikai író. A kisvárost azonban mégis az angol költő Robert Graves tette híressé, aki itt írta meg első híres regényét (Én, Caludius; Isten veled, Anglia!).  Neki köszönhető, hogy nem csúfítják el szállodarengetegek ezt a festői kis települést. A síremlékét még ma is láthatjuk a helyi temetőben, mellette pedig a kis Sant Joan Bautista templom áll.

Ha szeretnénk felfedezni a várost érdemes autónkat a parkolóban hagyni a város közepén, kis kanyargós utcák, szép házak, hangulatos üzletek és éttermek mellett haladunk majd el.

Deia mára már a tehetősek üdülőhelyévé vált, nyáron rendkívül népszerű. A La Residencia luxusszálló mellett szerencsére olcsóbb apartmanokat és szálláshelyeket is lehet itt találni.

Autóbérlés Mallorca

Mallorca szállás


View Larger Map