Mallorca

Mallorca gyönyörű, titkos strandjai - top 10

Mallorca szigetén rengeteg gyönyörű strand található, de nem biztos, hogy a zsúfolt tengerpartok tartoznak a kedvenceink közé. Néha jó kicsit elvonulni a világ elől és nyugalomban tölteni pár napot a strandon. Hallgatni a hullámok zúgását és egy jó könyvvel a kezünkben elszenderülni napozás közben.  Nincs is ennél kellemesebb.

Mallorca nagyon népszerű nyaralóhely és évente rengeteg turista látogatja. Szerencsére még mindig akad pár olyan strand, ahol élvezni tudjuk a csöndet és ki tudunk kapcsolódni.

Jöjjön most 10 olyan titkos mallorcai strand, ahol nyugodtan relaxálhatunk. Ezek a sziget igazi kis rejtett kincsei, ahol olyan érzésünk támad, mintha a világ végén lennénk. Vannak olyan strandok, amelyeknek megközelítése kicsit kalandosabb, ott még túrázásra is lesz lehetőségünk, de minden fáradságot megér, mert életre szóló élményben lesz részünk.

1. Coll Baix
14066101954_a7ff1981be_z_1.jpg

Forrás: Flickr - Morfheos

Mallorca északi partján fekszik Coll Baix, nem túl egyszerű eljutni ide, de ha egyszer megtaláltuk, akkor nem bánjuk meg, hogy 1 kilométert gyalogolni kellett. A strandot nagyon kevesen látogatják, de lenyűgöző hely. Kristálytiszta vizű gyönyörű tiszta tengerpart.

Eljutás: Alcudiában keressük meg a Carrer de l'Eclipsi utcát, amelynek végén megtaláljuk a Camí de l’Alou utcát. Ezen haladjunk 2km-en keresztül, majd jobbra fordulunk és eljutunk a Camí de la Muntanya de Coll Baix utat. Ezen az úton is végig megyünk és a végén leparkolunk. Az út további részét csak gyalog tudjuk folytatni. Ne féljünk, nem fogunk eltévedni, mert táblák jelzik a strandot.

2. Arenal de ses Assussenes
Ses Assussenes egy csodálatos homokos tengerpart, ráadásul egy régészeti terület mellett fekszik. Még a strandon is őskori emlékekbe botlunk.

Eljutás: a legegyszerűbben úgy juthatunk el ide, ha elmegyünk Son Bauló strandjához Can Picafort-ban és onnan pedig 300 métert gyaloglunk keleti irányba.

3. Es Caló
8184951157_fc4313d77e_z.jpg

Forrás: Flickr - David Vega

Llevant-hegységben elrejtve találjuk meg ezt a kristálytiszta vizű lenyűgöző strandot, amely kiválóan alkalmas snorkellingezésre, mert különleges sziklaformációk találhatók a víz alatt.

Eljutás: nem a legegyszerűbb és elég hosszú sétát kell tennünk, ami kb. 3 km. Menjünk el Cala Matáig és onnan indul a hosszú séta.

4. Sa Font Celada
Sa Font Celada egy homokos strand az északkeleti partvidéken a Llevant Nemzeti Park területén. Nemcsak gyönyörű a part, hanem csodálatos kilátás nyílika  Földközi-tengerre is.

Eljutás: Cala Mitjana-ból egy ösvényen juthatunk ide.autoberles.png
Mallorcai autóbérlésért kérlek, kattints a képre >>

5. Cala Sequer
Ez a strand azoknak való, akik szeretik a csöndet és szeretnek egyedül, nyugalomban lenni. Itt tényleg csak a hullámok zúgását hallhatjuk. Természetesen ide is egy kiadós séta árán juthatunk el, de valamit valamiért. :)

Eljutás: a Portocolomból Porto Cristóba vezető útról hajtsunk le az Agroturismo San Josep de Baix irányába. Az utca végén fel a túrabakanccsal és indul a pár kilométeres séta.

6. Sa Cánova
Egy hosszú homokos part az Alcúdiai-öbölben Son Serra de Marina és Colónia de Sant Pere között. Hasonló Es Trenc strandjához, de annál kicsit vadabb és délebbre található. Sokkal kevesebben látogatják. Érdemes tudni, hogy egy nudista strand, akárcsak Es Trenc.

Eljutás: kétféle úton juthatunk el ide. Son Serra de Marina strandja irányából is gyalogolhatunk, de S’Estanyol tengerpartja irányából is megközelíthető.

mallorca-109204_640_1.jpg

7. Caló de Marmóls
Egy kis rejtett kincs a keleti partvidék sziklás területén.

Eljutás: egy hosszú túra Cap de sas Salines irányából, de mindenképpen érdemes végigjárnunk, mert Mallorca legszebb panorámája tárul az ösvényről a szemünk elé.

8. Es Dofí
Nem olyan híres, mint a déli part strandjai, de legalább olyan szép. Fehér homok és kristálytiszta vizű tenger.

Eljutás: Colónia de Sant Jordi-tól 1.5 km-re található keletre.

9. Cala en Basset
26643721845_3ae074d074_z.jpg

Forrás: Flickr - Christoph Strässler

Cala en Basset egy apró köves strand Sant Elm település közelében. A strand kietlensége üdítő látvány a délkeleti part állandóan nyüzsgő és zsúfolt strandjai után.

Eljutás: Sant Elm-ben a Calle Poppia úton keressünk egy kőrakást, ahonna a túrák is indulnak. Csak követni kell az ösvényt és meg fogjuk találni a strandot.

10. Cala Bóquer
26414281796_d043f36d6e_z.jpg

Forrás: Flickr - Philip McErlean

Formentor drámai partvidéke veszi körül a strandot, ami még szebbé és vadabbá teszi. A hullámok ereje, a természet szépsége együttesen alkotja meg ezt a különleges tengerparti világot, ami tényleg lenyűgöző.

Eljutás: egy privát finca területén kell átkelni, hogy az öbölbe jussunk.  Az Oro Playa Aparthotel mellett érdemes parkolni és onnan már könnyen megtaláljuk a Finca Boquer kapuját.  Egy ösvény vezet le onnan a partra.

autoberles_1.png

Mallorcai szállásért kérlek, kattints a képre >>

Top 10 legszebb strand Mallorcán

Mallorca egy viszonylag kicsi sziget, viszont annál szebb strandok vannak itt. Egy biztos, mindenki megtalálja a neki tetsző strandot a szigeten, legyen szó azúrkék, kristálytiszta tengerről, hosszú fehér homokos tengerpartról, csak gyalogosan megközelíthető rejtett öblökről vagy pálmafás partokról. Mallorcának 120 strandja van, egy hét biztosan kevés lesz hozzá, hogy az összeset körbejárjuk. Jöjjön most a top 10, ahová mindenképpen látogassunk el.

1. Playa de Muro
12728991335_49165f3c26_z.jpg

Több mint 9 km hosszú homokos partszakasz, kisgyerekes családoknak ideális nyaralóhely. Bárok és éttermek a part közelében, ráadásul a part menti fenyők még természetes árnyékot is nyújtanak.  A Playa de Muro két másik stranddal is érintkezik; egyik végén Alcúdiával, a másikon pedig C’an Picafort-tal. Szinte minden vízi sportot kipróbálhatunk és akik szeretik a madarakat, azok sem fognak csalódni a helyben. A közelben található a S’Albufera Nemzeti Park, ami rengeteg madárfaj élőhelye.

background-with-beach-sign-flip-and-starfish_148955783.jpg

Napernyő és napágy bérlés van
Bárok, éttermek, parkoló
Vízi sportok
Alcúdia vagy C'an Picafort irányából közelíthető meg.

 

2. Cala Mesquida
10932674845_3b69188174_z.jpg

A legfinomabb homok és a legtöbb homokdűne ezen a parton található. Kicsit olyan, mintha a sivatagban járnánk, persze itt azért "akad" némi víz is. :)  Egy nagyobb szálloda és néhány beach bar található a közelben, viszont nincs nagy kiépített üdülőhely a láthatáron. A víz szép tiszta, de ha szelesebb az idő, akkor bizony eléggé hullámzik. Pont ezért nem is lehet annyi vízi sportot kipróbálni itt, viszont lehet szörfözni. 

background-with-beach-sign-flip-and-starfish_148955783.jpg

Napernyő és napágy bérlés
Parkoló
Éttermek és bár

 

 3. Cala Torta
mallorca-beaches-1416396100_0.jpg

A környék rejtett kincseihez-strandjaihoz tartozik Cala Torta hosszú homokos parttal és csodálatosan tiszta vízzel. Vannak még a közelben hasonló eldugottabb tengerpartok pl. Cala Estreta, Cala Matzoc, Sa Font Salada és Arenalet des Verge.

Sok nudista jár ide, mert itt szinte egyek lehetnek a természettel, nincsenek "zavaró tényezők" és turisták hadai sem. A rossz hír, hogy csak négykerék meghajtású autóval juthatunk el ide.

background-with-beach-sign-flip-and-starfish_148955783.jpg

Part nincs kiépítve
Nincs napágy vagy napernyő bérlés
Nincs étterem, csak egy Kiosko beach bar
Érdemes ételt és italt is hozni magunkkal

 

 

the_new_you.jpg

 

4. Es Trenc
20476742420_a69c307710_z.jpg

Ez a strand legalább olyan szép, mintha a Karib-szigetek egyik tengerpartján járnánk. Türkizkék tenger, hófehér homok, kell ennél több egy tökéletes nyaraláshoz? Homokdűnék, amerre a szem ellát. Főszezonban - különösen a főváros, Palma közelsége miatt - sokan járnak ide strandolni. Ha a parkolótól kb. 10 percet gyaloglunk, akkor már sokkal nyugalmasabb a strand és kisebb a tömeg is. Szerencsére a homokdűnék és a strand közelében fekvő erdőség is védett terület, ezért a hűvösebb időszakban rengeteg vándormadár látható itt. Érdemes akár ilyenkor is Mallorcára látogatni. Ugyan nem hivatalosan, de Es Trenc egy nudista strand, de nem nudisták is látogatják.

background-with-beach-sign-flip-and-starfish_148955783.jpg

Napernyő, napágy
Bár és étterem
Parkoló
Nudista strand is

5. Cala Varques
7788294442_7382f30c56_z.jpg

Ez a képeslapra illő strand még (szinte) érintetlen, csak hajóval vagy gyalogosan közelíthető meg. Még az is megeshet, hogy egyedül fürdőzhetünk és napozhatunk a parton. Itt tényleg nincs semmi, csak kristálytiszta víz és homokos strand, de nem is kell ennél több. Fenyőerdők veszik körül és a környező hegyeket és dombokat is az borítja. Még egy meglepetést is tartogat számunkra Cala Varques, az egyik sziklánál lemászhatunk egy 500 méter hosszú barlangba is. 

background-with-beach-sign-flip-and-starfish_148955783.jpg

Itt tényleg nincs semmi, csak a strand.
Hozzunk magunkkal napernyőt, enni- és innivalót is.

 

 

 6. Cala Mondrago
3349354996_9d645da482_z.jpg

A Mondrago Nemzeti Park területén található Cala Mondrago, így teljesen értintetlen a strandot körülvevő természet is - a homokdűnék, vizenyős területek és rengeteg madár található itt. A homokos strandon különleges sziklaalakzatokat láthatunk. Pont emaitt kitűnő a tenger snorkelingezéshez is. 

A part közelőben egy kicsi üdülőfalu található, amelynek saját strandja van és egy ösvény köti össze Cala Mondragoval. Szerencsére védett területen fekszik, így nagyobb fejlesztések és változások a jövőben sem lesznek. Megmarad ilyennek, amilyen most.

background-with-beach-sign-flip-and-starfish_148955783.jpg

 Napágyak és napernyők
Vizibicikli bérlés
Étterem és bár
Üzlet
Parkoló

7. Cala Llombards
23899506181_c96a41cf46_z.jpg

Egy igazán festői strand Cala Llombards, ami egy védett öbölben fekszik. Ugyan a strand nem hatalmas, de messzebb benyúlik a szárazföldbe. Általában turisták nem nagyon látogatják, inkább a környező nyaralók és villák tulajdonosai strandolnak itt. Kiváló hely snorkelingezéshez is. 

Akik szeretnének egy másik strandra ellátogatni innen és váltogatni a napozóhelyeket, azok sem fognak csalódni, hiszen Cala Santanyi is megközelíthető innen egy ösvényen keresztül. Közben megállhatunk fényképezni az Es Pontas kilátónál, megéri!

background-with-beach-sign-flip-and-starfish_148955783.jpg

 Napernyők és napágyak
Beach bar 
3 étterem a közelben
Parkoló

 

8. Es Dolc - Es Carbo
9950567665_93003c0796_z.jpg

Ugyan közel van ez a két strand a Colonia Sant Jordi nevű üdülőhelyhez, mégis teljesen más. Egy part menti ösvényen juthatunk el az Es Dolc strandra és a szemünk elé táruló látvány tetszeni fog. Azúrkék tenger és egy kicsit "vad" tengerpart, ahol bőven akad hely mindenkinek és nincs zsúfoltság sem.  A víz sekély, tiszta és a parton nyugodtan pihenhetünk és napozhatunk.

Ha még tovább sétálunk, akkor elérhetünk az Es Carbo strandra - kb. 1 km - ami közkedvelt a yacht tulajdonosok és a szörfösök körében. Egyik parton sincs semmi - leszámítva Es Dolc apró strand Kiosko-ját.  Itt mindent sikerült megőrizni természetes szépségében. Nem árt felkészülten - étellel és itallal - ide érkeznünk.

background-with-beach-sign-flip-and-starfish_148955783.jpg

Es Dolc - apró bár és üzlet
Es Dolc - rögzített napernyők
Es Carbo - nincs semmi, csak a strand

 

 

9. Cala Deia
5767210371_492ac96f90_b.jpg 

Cala Deia egy igazi képeslapra illő strand, aminek közelében rengeteg külföldi celebnek van nyaralója. Igazán festői hely, amit nem a legegyszerűbb megtalálni, nagyon figyelni kell a táblát. Egy citrusligeten is át kell kelni és egy gyönyörű köves strandra jutunk, ami szerencsére  még mindig jól el van rejtve a világ szeme elől.

Két kitűnő étterem található itt, ahol természetesen nagyon friss halat szolgálnak fel. A tenger nagyon tiszta és különösen szép, amikor hullámzik is. Ha nincs kedvünk sétálni, akkor van egy parkoló a közelben, de - főleg főszezonban - gyorsan betelik.

background-with-beach-sign-flip-and-starfish_148955783.jpg

Bár és étterem
Parkoló

 

 

10. Sa Calobra & Torrent de Pareis
14439807069_49d72ed3f1_z.jpg

Nos, ez a strand is hihetetlenül szép, érintetlen és szinte alig megközelíthető a szárazföldön, inkább hajóval. Egy nagyon keskeny és hajtűkanyarokkal tűzdelt út vezet ide. Nem mindenki szeret ilyen helyen vezetni. 

Sa Calobra köves partja két hatalmas szikla közé ékelődött, talán pont ezért olyan különleges. Egy kis kikötőben tudunk leparkolni, ha mégis autóval érkezünk és onnan egy kis gyalogos alagúton keresztül jutunk le a partra. Ha behajózunk, akkor a strand mellett raknak ki minket.

A Torrent nevű strand legalább olyan lélegzetelállítóan csodálatos, mint Sa Calobra. A strand fölé magasodó hegyek megvédik a tengerpartot a szelektől. A szurdokban vezet egy túraútvonal, a vállalkozó kedvű és tapasztalt túrázók nyugodtan elindulhatnak rajta (az út a Restaurant de Escaora-nál ér véget és kb. 4-5 órát vesz igénybe).

Egy jó tanács: ne látogassuk nagyon szeles időben, mert a tenger igen viharos tud errefele lenni. Esős időt is érdemes elkerülni, mert akkor meg a Torrent válik megközelíthetetlenné.

 Egy teljesen érintetlen strandbackground-with-beach-sign-flip-and-starfish_148955783.jpg
A kikötőben viszont van néhány dolog (nem sok).

 

 

 

szallasok_mallorcan_--.jpg

 

Látnivalók Mallorcán - a sziget közepe

Costitx

Ha Mallorcán járunk szebbnél-szebb dolgokat láthatunk nemcsak a parton, hanem a sziget alföldi részén is. Ezek közé tartozik Sencelles is. A hely báját a Sencelles környéki tanyák adják, amelyeket gyönyörűen felújítottak. A 2700 lakosú faluban még mindig él a dudakészítés hagyománya. Ha a környéken járunk és megéhezünk, akkor látogassunk el a Cellar Son Aloy étterembe, ami egy szőlőhegy tetején áll és kitűnő a faszénen sült steakjük.

A környéken szerencsére akad kellemes szálláshely is, ahol élvezhetjük a mallorcaiak vendégszeretetét. Rusztikus környezetben található a három apartman és a finca, a szállás neve Can-Raió-Lear. Egy másik különleges szálláshely a Sa Torre elnevezésű tanya, ami egy 300 éves földbirtokon fekszik és egy nagyon barátságos család irányítja. A tanyán található két medence is, lehet benne úszni egy jót a meleg mallorcai nyárban.

Hová is kirándulhatunk innen?

Legelőször is ellátogathatunk Costitx nevű faluba, ahol kb. ezren élnek és 4 és fél kilométerre található. A talaiotikus időkből származó három bronz bikafejről vált híressé, amelyeket 1894-ben a Son Corró nevű tanyán találtak. Szerencsére ezeket a különleges szobrokat a mai napig láthatjuk a Museo de Ciencies falai között. A hely érdekessége még, hogy itt található a Baleár-szigetek egyetlen csillagvizsgálója, amit 1991-ben avattak fel. Kutatási célokra szolgál és spanyol nyelvtanfolyamra is járhatunk ide.

A másik település, amit érdemes megnézni az Sineu, ahol 1306 óta állat vásárt tartanak, ez a leghíresebb egyébként Mallorcán. Minden héten szerdán tartják. Érdemes korán reggel érkezni, mert a sok turista látogatja ezt a nevezetes eseményt.

Szállás Mallorcán >>

Mallorca legszebb strandjai - Cala Deia

Még most sem késő Mallorcára utazni, bár már közeledik a szeptember, de a hőmérséklet még mindig 30 ok körül jár a Baleári-szigeten.

Az egyik kedvenc strandom a szigeten Cala Deia, talán ezért is hagytam utoljára. Nagyon festői fekvésű, csodálatos sziklákkal körülvett kavicsos és nem kiépített partszakasz. Ennek ellenére még gyerekek számára is biztonságos itt fürödni, a víz természetesen kristálytiszta, olyannyira, hogy teljesen le lehet látni az aljára is.

Nem kell azonban arra gondolni, hogy a világtól elzárt hely, mert hétvégken eléggé zsúfolt. A hely érdekessége, hogy sziklába vájt csónakházak láthatóak a partról, ma már nem igazán használják őket.

Kétféleképpen juthatunk el Cala de Deia-ba:

 • autóval: 2 km-re fekszik Deia városától
 • gyalog: követhetjük az autóutat, de legyalogolhatunk a falu Valldemossa felőli részén fekvő Carrer Bauzától. Gyönyörű kertek, citrom- és olajfaligetek mellett vezet az utunk, kb. 35 perc alatt lehet leérni a strandra.

Fent a sziklákon egy helyes kis étterem is található, ahol természetesen nagy választék van halételekből és mallorcai specialitásokból.

Étterem fent a bal felső sarokban

Ha már erre járunk, érdemes meglátogatni Deiat, a hangulatos kisvárost is, ami nagyon sok költőnek, művésznek adott otthont régen és most is. Az első katalán költő és festő Santiago Rusinyol is itt élt, majd őt követte Anais Nin író, William Waldren amerikai földrajztudós és Laura Riding amerikai író. A kisvárost azonban mégis az angol költő Robert Graves tette híressé, aki itt írta meg első híres regényét (Én, Caludius; Isten veled, Anglia!).  Neki köszönhető, hogy nem csúfítják el szállodarengetegek ezt a festői kis települést. A síremlékét még ma is láthatjuk a helyi temetőben, mellette pedig a kis Sant Joan Bautista templom áll.

Ha szeretnénk felfedezni a várost érdemes autónkat a parkolóban hagyni a város közepén, kis kanyargós utcák, szép házak, hangulatos üzletek és éttermek mellett haladunk majd el.

Deia mára már a tehetősek üdülőhelyévé vált, nyáron rendkívül népszerű. A La Residencia luxusszálló mellett szerencsére olcsóbb apartmanokat és szálláshelyeket is lehet itt találni.

Autóbérlés Mallorca

Mallorca szállás


View Larger Map

Mallorca legszebb strandjai – Cala Agulla Beach

 Aki kedveli a kevésbé kiépített strandokat, az mindenképpen megtalálja itt a számításait. Hosszú, fehérhomokos part, melyet egy csodálatos píneaerdő határol. Leginkább fiatalok látogatják ezt a még kevésbé kiépített strandot. 

Csak egyetlen étteremmel "büszkélkedhet", melynek saját strandröplabda pályája és egy apró konditerme van, amit a vendégek ingyen használhatnak.

80km-re fekszik egyébként Palmától Capdepera közelében és könnyen megtalálható. Capdepera egy 11 ezer lakosú kisváros, melynek legnagyobb látványossága egy vár, mely naponta reggel 9 és este nyolc óra között látogatható, a belépő 2  euró/fő.

A helyi lakosok negyon büszkék a Castell de Capdepera elnevezésű várra, hiszen az egyik legnagyobb és legszebben karbantartott a szigeten. Golfozni is lehet a közelben a Golf Capdepera klubban (18 lyukú golfpálya).

Capdepera szállás

Mallorca autóbérlés 

 Palma-Capdepera


View Larger Map

Mallorca legszebb strandjai - Alcudia Beach

Alcudia Beach Mallorca legészakibb csücskében helyezkedik el, csak 3km hosszú, de annál szebb partszakasz. Természetesen itt is kipróbálhatunk különböző vízi sportokat, pl. vízisí, parasailing, jacht, jet ski. A part mentén éttermek, üzletek és bárok sorakoznak.

Igazi gyerekbarát strand, finom és fehérhomokos és még a víz is nagyon lassan mélyül. Arra azonban fel kell készülnünk, hogy ez a sziget egyik leglátogatottabb üdülőhelye, ezért főszezonban elég zsúfolt. Egy kb. 10km-es üdülőkomplexum található itt.

Ha kicsit nyugalomra vágyunk, akkor érdemes beautózni Alcudiába, ami egy csendes kisváros. Reneszánsz házakkal, hangulatos kávézókkal és éttermekkel vár minket, ezek a Placa de Constitució téren fekszenek. A város egy robosztus neogótikus templommal, Sant Jaume, is büszkélkedhetAz egykori római település nyomait fellelhetők még a városhatáron kívül, keddtől péntekig 10 és 15.30 között meglátogathatjuk a Ciutat Monografic de Pollentiát, ahol William Bryant amerikai régész vezetésével két lakóházat tártak fel. 

 

View Larger Map

Ha a bevásárlóközpontokkal és üzletekkel főúton autózunk, akkor egy "Platja" feliratú táblát kell keresnünk (az egész szigeten ilyen táblákat keressünk, ha a partra vágyunk), mert az irányít a strandra.

Mallorca szállás

Autóbérlés Mallorcán

Mallorca legszebb strandjai – Pollenca Beach

Ez a mallorcai strand azért is érdekes mert pár éve még se homok, se strand nem volt itt. Mesterséges úton alakították ki ezt a tengerpartot, hozzá kell tenni, hogy nagyon jól sikerült. Sokan csak Pollenca Beach-ként emlegetik, de mások Platja del Port de Pollença vagy Platja de Llenaire vagy Platja dels Tamarells névvel illetik. Bárhogyan is nevezzük a part szép, fehérhomokos, több mint 1 km hosszú és viszonylag keskeny 30 m. Ennek köszönhető, hogy nyaranta elég zsúfolt is lehet, ha nem főszeonban látogatjuk, akkor viszont csendes hely. 
A part mentén néhány étterem és bár található, mosdók, napernyőket és nyugágyakat is lehet bérelni. 

A strand egyébként Platja del Port de Pollença-hoz tartozik – 6km-re fekszik Pollenca vagy másnéven Pollensa városától -  és annak ellenére, hogy évente sok turista látogatja, mégis megőrizte eredeti báját, ezért vonzott olyan művészeket mint Agatha Christie és Anglada Camarassa katalán festő.

A hely érdekessége még, hogy Agatha Christie is írt erről a helyről A Pollensa-öböl c. regényében (eredeti címe: Problem at Pollensa Bay). 

Bérautónkkal könnyen idetalálhatunk, mert Mallorcához híven, mindent nagyon jól jelölnek táblákkal. 

A strandolás után érdemes ellátogatni Pollenca városába is, ami igazán hangulatos. Barangolhatunk zegzugos utcáin, ne féljünk, nem tévedünk el, mert mindegyik utca a főtérre vezet, ahol jobbnál-jobb kávézók és éttermek várnak minket. Ha kedvünk tartja még felsétálhatunk a Kálvária hegyre – El Calvari is, ahová 365 lépcső vezet és ciprusok vetik ránk az árnyékot. 

Autóbérlés Mallorca

Pollenca szállás 


View Larger Map

 

Mallorca legszebb strandjai – Formentor Beach

Mallorca számtalan csodálatos stranddal büszkélkedhet, igazából nehéz eldönteni, hogy melyek a legszebbek, de azért megpróbálkozom a "lehetetlennel".

Formentor beach vagy másnéven Cala Pi de sa Posada Mallorca északi csücskében található. A strand 1km hosszú és homokos. Mivel a Formentor Hotel is itt található, ezért sok celebet is megpillanhatunk a parton. Már régóta híres a politikusok és színészek körében, például megszállt itt Winston Churchill, John Wayne és Octavio Paz is.

A parton természetesen vannak bérelhető napágyak, bárok és éttermek is, valamint egy szörfiskola is. Mozgássérültek számára is megközelíthető. (zuhanyzó, mosdó is van természetesen).

A legközelebbi település Port de Pollença, ami 14km-re található a strandttól. Bérautónkkal könnyen megközelíthetjük a standot, mert táblákkal jól jelölik az útvonalat.

Autóbérlés Mallorca

Mallorca szállások

 


View Larger Map

Mallorcára Pozsonyból - Top 10 látnivaló Mallorcán

 

Ez az éve kedvez azoknak, akik szeretnek Mallorcán nyaralni, mert a Ryanair közvetlen járatokat indított ebben az évben a szigetre, Palmára, méghozzá nem is drágán. Ha szerencsések és gyorsak vagyunk, akkor akár már 40-50 euróért is megvásárolhatunk egy retúr jegyet 2 fő részére(!!) főszezonban.

Ilyen olcsón nem igazán lehet eljutni sehová az európai tengerpartok közül. Tehát érdemes megfontolni, hogy a Baleári-szigetek legyen-e az úti cél ezen a nyáron.

Szálláshelyek bőven rendelkezésünkre állnak Mallorcán, az önellátó apartmanoktól a több csillagos hotelekig. Mallorca szállások

Autóbérlés Mallorcán a legegyszerűbb módja a sziget felfedezésének - Autóbérlés Mallorca

és az ígért Top 10 látnivaló és tennivaló Mallorcán:

1. Palma katedrális

2. Bellver kastély

3. Vonattal Palmából Soller-be

4. Végigautózni az északnyugati tengerparti úton Alcudiából Andratx-ba

5. A hegyi városok - Deia és Valldemossa meglátogatása

6. Egy tradicionális mallorcai étel elfogyasztása a híres Celler Sa Premsa étteremben Palmában

7. A Sárkány barlangja - Cuevas de Drach Porto Cristo közelében

8. Cap de Formentor - csodálatos a kilátás innen

9. Lluc kolostor

10. Mallorca strandjai - bármelyik, nekem a személyes kedvencem Es Trenc

 

 

 

Autóbérlés Online kedvezményes árakat kínál a Palma Mallorca repülőtéren

 Fizessen kevesebbet autókölcsönzésért Palma Mallorca repülőtéren, ahol a legnagyobb autókölcsönzők is megtalálhatók

Európa egyik legjelentősebb turisztikai célpontja Mallorca, repülőtere ebből adódóan rendkívül forgalmas. Mintegy 20 millió utast fogad évente, szerencsére a reptér nagyon közel található a városhoz, körülbelül 8km-re fekszik Mallorca fővárosától. Mindenképpen érdemes meglátogatni Palmat, mert történelmi emlékeivel, hangulatos utcáival egészen más képet nyújt és élményt ad, mint a sziget sok nyaralókörzete és üdülőövezete.  

Legnépszerűbb bérautó felvevőhely a szigeten a Palma Mallorca repülőtér. A szigetet legegyszerűbben bérautónkkal tudjuk bejárni, így megismerhetjük a sziget legszebb tengerpartjait és leghangulatosabb városait.

Foglaljon online most és vegye fel a bérautóját Palma Mallorca repülőtéren!

Sóhegyek Mallorcán

Érdekes kirándulóhely Mallorcán Salines de Llevant, ami nem más, mint egy 1,5 km²-nyi magánterület, ahol évente 8000 tonna asztali sót termelnek ki.

 

Salines de Llevant az Es Solobrar mocsárvidékhez tartozik, Platja d’Es Trenc előtt.

Szigorúan védik a helyet, nem véletlen, mert kb. 170 madárfaj él itt.

Az itt gyűjtütt sót, a Flor de Sal készítményeihez használják fel, ami 4 ízben és Santanyíban tartott szombati piacnapokon, valamint a helyi üzletekben kapható.

 

Ha már itt járunk, akkor látogassunk el az es trenc-i strandra is, megéri, mert csodálatos.


View Larger Map

A vadregényes Banyalbufar

Palmától 25 km-re található- ÉNY-i irányban - az érdekes nevű település Banyalbufar (arab eredetű név: “buniola al bahar”-jelentése: kis szőlőskert a tengeren). Meglehetősen kanyargós úton juthatunk el ide, a településen még a mórok alakították ki szőlőteraszokat, meg kell jegyezni, hogy művészi módon.

 

 

Mindössze hatszázan élnek a településen, de nagyon jó vendéglátók. Kellemes kis étterem Banyalbufarban a Son Tomas nevű étterem, helyi különlegességekkel várják az idelátogatókat. Ha Mallorca nyugati részén járunk, mindenképpen térjünk be erre a festői és vadregényes helyen fekvő, kellemes hangulatú településre.

 

Autóbérlés Mallorcán

Szálláshelye Mallorcán


View Larger Map

Mallorca: A káprázatosan szép Valldemossa

 Mallorca egyik gyöngyszeme, a bűbájos kis hegyi város, Valldemossa. Már George Sand Egy tél Mallorcán című könyvében is megírták, hogy “Ez a legszebb hely, ahol valaha is éltem.

Tényleg csodálatos ez a kisváros, ezt én is tanúsíthatom, mert szerencsém volt meglátogatni Valldemossát. Amerre a szem ellát gyönyörű, virágba borult kertek, köves teraszokon díszelgő mediterrán kőházak, a plébániatemplom és a karthauzi kolostor, ami a város fölé magasodik.

 

Valldemossa leghíresebb látnivalói közé tartozik a Real Cartuja azaz, a Királyi Karthauz, amely egy templomból, kolostorból és Sancho király palotájából áll. 1838-39 telén hat hetet töltött is George Sand és Frédéric Chopin, itt született az előbb már említett útleírás az Egy tél Mallorcán (amit egyébként az egész városban árulnak) és Chopin itt komponálta az Esőcsepp prelűdöt. Délelőtt fél 11 és délután 16 órától nézhetjük meg Chopin zongoráját, kottáit, mellszobrát, Sand kiállított íróaztalát.

A Sancho királyi palotában gyakran adnak ingyenes koncerteket is, természetesen Chopin műveit játszák.

Valldemossai ételkülönlegesség a cocas de patata, azaz a burgonyfánk.

A Valldemossa hotel éttermében elkölthetünk egy kitűnő ebédet, érdemes menüt rendelni. (Cím:Carretera Vieja de Valldemossa)


Szálláshelyek Valldemossában

Autóbérlés Mallorcán


View Larger Map

Üdülés gyerekekkel Mallorcán

 Mallorca igazi gyerekbarát üdülőhely, a helyiek szeretik a gyerekeket. Rengeteg  szabadidő- és természeti park, hosszú, sekély, védett srandok; kitűnő éttermek (ahol gyerekmenüt is felszolgálnak), érdekes múzeumok várják a kisgyerekes családokat.

 

Néhány tipp, hogy hová látogassunk el a családdal Mallorcán:

- Parc Aventur Puigpunyent: izgalmas kalandpark függőhidakkal, mászófalakkal, csúszdákkal és nyilaspályákkal a Reserva de Galatzó területén, belépő: 32.75 euró/gyerek, 37.50 euró/felnőtt, de ez a jegy a Természeti Parkba is érvényes


View Larger Map

- Can Planes: 3000 történelmi játékszert állítanak itt ki a játékmúzemban: mallorcai babák, nosztalgiavasút, játék autók. Kicsik és nagyok is élvezni fogják ezt a programot! Maga az épület is csodálatos, festői helyen fekszik. Belépő: 3 euró

cím: Sa Pobla, Carrer Antoni Maura 6


View Larger Map

- House of Katmandu: amerikai mintára, Tibet stílusban épült szellemkastély, ahol kísértetekkel és még a jetivel is talákozhatunk. Vigyázat: akusztikus, optikai cselek mindenütt.

Cím: Magalluf, Avenida Pedro Vaquer Ramis 9 (Magalluf Park Hotel mellett).

Belépő: 14.50 euró/gyerek, 20.50euró/felnőtt

 

Autóbérlés Mallorcán

Szállások Mallorcán

Quadozás Mallorcán

 Nincs is annál izgalmasabb, mint quaddal felfedezni Mallorcát. Teljesen más szemszögből ismerhetjük így meg ennek a csodálatos Baleári-szigetnek a rejtett kincseit.

Bérelt autónkkal könnyen eljuthatunk Andratx-ba, ugyanis itt található a quadosok központja, innen indul a kb. 2 órás túra.

A vadregényes túra során bejárhatjuk Andratx, S’Arraco, Sant Elm és Port d’Andratx körül fekvő vidéket.

Andratx egy píneazöld dombokkal körülvett, 6000 ezer lakosú kisváros, ahol nem sok turista jár. Két fontos látnivalóval büszkélkedhet a város: egy 13. századi plébániatemplommal és a Son Mas-szal, ami nem más, mint egy mór erődítmény. A legtöbb turistát a közeli (kb. 5 km-re fekvő) jachtkikötő, Port d’Andratx vonzza.

Sant Elm 8 km-re fekszik Andratxtól, kb. 250-en élnek itt, innen lehet eljutni a Sa Dragonera szigetére, azaz a Sárkány-szigetre. A sziget 4,2 km hosszú és 1 km széles, természetvédelmi terület. A túrázók paradicsoma.

 

Autóbérlés Mallorcán

Szállások Mallorcán

Látnivalók Mallorcán: Palma Aquarium

Ha gyerekekkel utazunk, akkor egy kellemes napot eltölthetünk a palmai Aquariumban.

2007-ben nyitották meg ezt a hatalmas vizi "komplexumot". Megtalálható itt egy dzsungelpark buja növényekkel, 8000 tengeri élőlényt és növényt bemutató gyűjtemény valamint mediterrán park.

Egy átlátszó falú alagútban a halakkal, cápákkal (!!) együtt sétálhatunk; a gyerekek biztosan élvezni fogják.

Étterem és kávézó várja az éhes és fáradt turistákat:)

Az Aquarium címe: Platja de Palma, 10. autópálya kijárat

Naponta 10 és 18 óra között tart nyitva.

Belépő: 14 euró gyerekeknek, 18 euró felnőtteknek

Szálláshelyek Mallorcán

 

Miradors Mallorcán

Mallorcán sok ún. miradorst látunk, hogy mi is a miradors? Tulajdonképpen kilátóhelyek, az utak mentén találhatók és gyönyörű a kilátás, ha vesszük a fáradságot és felmegyünk.

Mallorca térképek is jelzik ezeket a kilátóhelyeket, általában egy kamera jellel. Sok ilyen kilátóhely található a Serra de Tramuntana Andratx és Kap Forementor között.

Az egykori talias-ok - azaz jelzésre és a sziget védelmére épített őrtornyok - is átalakultak miradorrá. Kb. 80 volt ezekből a szigeten, mára csak ötven látogatható.

Minden kilátóhelynél van egy kis parkolóhely, ahol meg tudunk állni. Érdemes megnézni őket. Nagyon szép fotókat lehet készíteni.

Az egyik legszebb strand Mallorcán: Es Trenc

Szerencsénk volt több strandot is meglátogatni Mallorcán, de a kedvencünk az es trenc-i strand volt.

Es Trenc Campostól 11 km-re található, a partszakasz 6 km hosszú dűnés strand. Nem kiépített, de nagyon szép hely, a mallorcaiak is szeretnek ide járni.
Autónkat az étterem nagy parkolójában hagyhatjuk, parkolás díja 10 euró (ami kicsit magas), de ennek fejében elfogyaszthatunk egy kávét v. üdítőt az étteremben.
Aki viszont betér a Club Nàuticába egy finom paellára vagy frissen fogott sülthalra (ezek a ház specialitásai), az ingyen(?) parkolhat.
 A strand itt lassan mélyül, kisgyerekes családoknak is melegen tudom ajánlani, érdemes napernyőt hozni magunkkal, mert túl sok árnyék nincs és nem is lehet bérelni.
A víz itt kristálytiszta és egészen különleges színű, egy kicsit olyan mint a Karib-tenger. A képek szerintem magukért beszélnek. Ha Mallorcán járunk, ezt a strandot semmiképpen se hagyjuk ki.
 
 

 

 Palma - Es Trenc


Nagyobb térképre váltás

Önellátó nyaralás Mallorcán a nyugodt pihenés híveinek

Ha nem szeretjük a nagy hoteleket, akkor sem kell kétségbe esnünk Mallorcán. Rengeteg ún. finca található a sziget területén.

 
Mi is az a finca?
A finca nem más, mint egy birtok (kisebb vagy nagyobb), ma már ezt a kifejezést, csak a birtokon álló kúriaszerű épületre használják.
A finca legtöbbször okkersárga színű, masszív és egyben rusztikus terméskőház. Több száz éves is lehet, nagyon hangulatos épületek, minden modernt kielégítőek, ízlésesen berendezve.
A fincák sokáig gazdasági épületek voltak, majd amikor már nem használták őket, akkor bizony romlásnak indultak. A 80-as években brit és német ügynökségek elkezdték őket nyaralóként reklámozni Angliában és Németországban. Természetesen ekkorra már gyönyörűen felújították ezeket a romantikus épületeket.
 
Távol a zajos városoktól, fürdőhelyektől, általában a sziget belsejében találhatók. Aki igazi kikapcsolódásra, csöndre, nyugalomra vágyik, azoknak csak ajánlani tudom a fincákat.
(Én is 10 csodálatos napot töltöttem egy ilyen fincán.)
 
Természetesen, ha egy ilyen helyen szállunk meg, elengedhetetlen a bérautó kölcsönzés Mallorcán, mivel mindentől távol van.
 
Kitűnő fincákat lehet a Topfincas oldalán bérelni.

Els Calderers – Mallorca

 

Az 1700 körül épült Els Calderers de Sant Joan udvarház bemutatja, hogy 200 évvel ezelőtt hogyan gazdálodtak és éltek Mallorcán.
 
Els Calderers Sant Joantól 7km-re fekszik, K-re a C-715-ös úton a 37. km-nél.
Az udvarház vadász-, pihenő- és öltözőszobáiban a korabeli mallorcai nemesi élet pompájában gyönyörködhetünk.
 
A kúriához tartozik, szintén korabeli stílusban berendezett, borospince és istálló, valamint egy szép kápolna is. Kertjében Mallorca jellegzetes állatfajaival lehet megismerkedni, kisgyerekes családoknak is ajánlott ez a kis mallorcai “skanzen”.
 
A kúria naponta 10-18 óra között látogatható, a belépő 7 euró/fő.
Innen dél felé, Porreres irányába haladhatunk tovább (7km). Érdemes kedden errefelé járni, mert akkor van piac a városban. A Városházán (Casa de Vila) 300 kortárs festményt csodálhatunk meg, köztük 2 Dali-képet is. Porreres plébániatemplomát szintén érdemes megnézni, harangtornya nagyon hangulatossá teszi a teret.
A város előtti hegyen áll a Santuari de Monti-Sion (Sion-hegyi szentély) várkapura hasonlító bejáratával, tulajdonképpen egy kolostor, de nagyon hasonlít egy kúriára.
Elkölthetünk egy finom ebédet/vacsorát a Centre-ben, ami korábban szinház volt, ma rusztikus étterem.
 

Cala Bona és Cala Millor üdülőhelyek Mallorcán

Ez a két település  DK-i irányban 4km-re található Son Severától.


Nagyobb térképre váltás

Tulajdonképpen összenőtt a kettő, egy 3km hosszú finom homokos strand köti össze a közkedvelt mallorcai üdülővárosokat. A strand mellett egy sétaútvonal húzódik, amit csak gyalogosok használhatnak.

A part mellett 3 és 4*-os szállodák sorakoznak és 18 ezer vendégággyal várják az üdülőket (sok itt a német turista).

Cala Bona és Cala Millor sok kisgyerekes család üdül, ennek egyik oka, hogy nagyon biztonságos itt a fürdőzés, másik oka pedig, hogy sok sportlétesítmény is található itt, valamint éttermek, bárok, kávézók, üzletek sokasága.

Érdekesség: Rudi Völler foci-suli is itt működik Super-Soccer-Trainingscamp néven.

Az éttermek széles palettája közül választhatunk, van itt elsősorban külföldiekre specializálódott étkezde pl. Bei Petra (olcsó), de megtalálható a helyi ízeket képviselő Can Pistoleta is.

Szórakozóhelyek közül ismertebb a Pacha, a Q és Steffani’s.

Cala Bona szállás

Cala Millor szálláshelyek

Autókölcsönzés Mallorcán 

Kirándulás Mallorcán – Puig de Randa kolostorai

 

Randa egy apró falu Mallorcán, összesen 100 lakosa van, a Randa-hegy, vagy ahogy a helyiek nevezik - három templom hegyének - lábánál fekszik, ami azért is érdekes, mert a sziget egyetlen táblahegye (542m).

 

Randa macskaköves utcáin tett séta után vegyünk utunkat az 5km hosszú szerpentin felé. Első megállónk a Santuari de Nostra Senyora de Gráciát, a Kegyelmes Nagyasszonyunk szentélykolostor. Lélegzetelállító helyen fekszik a kolostor, egyik fala – hátulról – egy sziklához tapad, első fala pedig egy meredek sziklafal szélén húzódik. Mondanom sem kell, hogy csodálatos a kilátás innen, tiszta idő esetén egészen Llucmajorig és a Cabera-félszigetig ellátni.

Innen továbbindulva 1km séta után eljutunk a Santuari de Sant Honorathoz, azaz a 14. sz.-i Szent Hálaadás kegyhelykápolnához. Fő látványossága a Remeték Szent Krisztusa faszobor, amit a remetelak megalapítója hozott ide.

Pár kanyar után eljutunk Mallorca legfontosabb búcsújáró helyére, a Santuari de Nostra Senyora de Cura várjellegű kolostorához. A teraszáról a szemünk elé táruló kilátás az egész túra fáradságáért kárpótol.

Tipp: ha Randában járunk kótoljuk meg a Licor Randát, ami nem más, mint egy gyógynövényekből készül finom likőr (csak ezen a településen kapható).

A hegytetőn a kolostor éttermében meg is lehet ebédelnünk.

Akik igazi nyugalomra vágynak szálljanak meg az Es Reco de Randa hotelben, 14 szobás 3*-os hotel egy nagy kültéri medencével. Hatalmas, ízlésesen berendezett szobákkal. További szállodák Mallorcán

A mallorcai kirándulások elengedhetetlen kelléke – bérautó foglalás Mallorcán

20 leghülyébb kérdés, amit turisták kérdeztek

 

 1. Vannak tavak a Lake District területén?
 2. Melyik hónapban vannak a május elseji tüntetések?
 3. Mennyi a belépő díj Brightonba?
 4. Miért építették a Windsor-kastélyt a Heathrow repülőtér leszállópályájának vonalába?
 5. Tényleg itt lakik Sharon és Ozzie Osborne? – kérdezte egy látogató Wight-szigetén az Osborne-házban (Viktória királynő és Albert herceg nyári rezidenciája volt)
 6. Wales bezár a téli időszakban?
 7. Megmondaná, hogy ki lép fel a Piccadilly Circus-ban?
 8. Miért építettek ennyi romos kastélyt és templomot Angliában?-
 9. Hány órakor kapcsolják le a ködöt? – kérdezte egy turista a Dover Castle-ben (Kent)?
 10. Tud valami közelebbi információt Samantha Fox-ról?
 11. Melyik busszal jutok el az Orkney-szigetekről a Shetland-szigetekre?
 12. Éjjel hány órakor jön a tó felszínére a Loch Ness-i szörny és ki eteti?
 13. Edinburgh Glasgow-ban van?
 14. Viselhetek magassarkú cipőt Ausztráliában?
 15. Vannak Sydney-ben szupermarketek és lehet egész évben tejet kapni?
 16. Perth-ből Sydney-be szeretnék gyalogolni, követhetem a vasút vonalát?
 17. Ausztráliában merre van észak?
 18. Ezt emberi kéz építette? – kérdezte egy turista a Grand Canyonban.
 19. A barlangok mekkora része van a föld alatt?
 20. Ismer még fel nem fedezett romokat?

 

Forrás:telegraph.co.uk, fordítás:nb

Mallorca: Victoria-félsziget és a kolostorcella

 

Alcúdiától könnyen el lehet jutni a 6km-re levő Ermita de la Victoriába. Utunk a mesébe illő Mal Pas villaparkjain és Bonaire jachtkikötőjén át vezet.

A Virgen de la Victoria egy gótikus Mária figura és Alcúdia védőszentje. A Viktória Nagyasszonyunk-kápolna (1679) egy erődítményre hasonlít. Innen egy 45 perces sétára lehet indulni a meredek part felett. Lélegzetelállító a kilátás innen, tiszta időben egészen Penya Rotjáig is el lehet látni.

Kipróbálhatjuk, hogy milyen egy  kolostorcellában álomra hajtani a fejünket, ugyanis a Hostatgeria Ermita de la Victoria kolostornak vannak kiadó szobái (14 szoba) is. Természetesn nem sötét cellákra kell gondolni, hanem ízlésesen berendezett szobákra.

 

A szálló szomszédságában található egy kedvelt kirándulóhely, a Mirador – csodálatos kilátással, valamint egy kitűnő ételeket felszolgáló étterem (gluténmentes menüt is felszolgálnak).

További szállások Mallorcán

Autókölcsönzés Mallorca

 

süti beállítások módosítása